Reizen: de verbluffende digitale kunst van TeamLab Borderless

TeamLab Borderless Tokyo Japan

Kort nadat ik heb besloten om naar Japan te gaan als mijn volgende reisbestemming, kom ik een artikel tegen op internet dat er in Tokyo een nieuw museum voor digitale kunst zal gaan openen kort voordat ik aan zal komen in Japan. Dit past natuurlijk helemaal in het beeld dat ik had van Tokyo als moderne stad en ik ben direct vast besloten dat ik dit museum moet bezoeken tijdens mijn verblijf daar.

Op de website van TeamLab Borderless wordt het mij duidelijk dat ik niet de enige ben die hier graag naartoe wil, want de boekingen in de periode dat ik in Tokyo zal zijn zorgen er voor dat al vele dagen uitverkocht zijn. Daarom reservering ik ongeveer gelijktijdig met mijn vliegticket om er maar zeker van te zijn dat ik naar binnen kan.

MORI Building op Odaiba in Tokyo

Het museum is gevestigd in het MORI Building op het grote kunstmatige eiland Odaiba in de baai bij Tokyo. Er zijn talloze futuristische gebouwen op dit eiland en ook de de volledig geautomatiseerde metrolijn Yurikamome die vanuit Tokyo via de Rainbow Bridge naar Odaiba gaat, brengt je al helemaal in de juiste sfeer.

Het is even zoeken voor me als ik eenmaal op Odaiba ben, voordat ik het TeamLab Borderless museum gevonden heb en alles is ook zo ontzettend omvangrijk in deze stad. Maar het is het allemaal meer dan waard.

Als ik eenmaal binnen ben, raak ik ontroerd door wat ik zie en hoor. Het is zo overweldigend omdat alles beweegt om je heen en dat samen met de muziek maakt het een waanzinnige ervaring. En de projecties zijn niet alleen dynamisch, maar ze kunnen ook reageren op de bezoeker. Raak je een wand aan, dan zal een bloem in de buurt naar je hand toe gaan of een vis snel wegzwemmen.

Het mooie is ook dat je wel een bepaald tijdslot hebt gekregen waarop je naar binnen kan, maar hoe lang je vervolgens in het museum blijft bepaal je zelf. Dit geldt ook voor de verschillende ruimtes waarin de projecties getoond worden. Er is maar 1 ruimte waar je maar een beperkte tijd in mag, maar verder heb je dus alle vrijheid.

Omdat ik al snel door heb dat foto’s niet goed recht doen aan wat ik ervaar, besluit ik ook maar veel filmpjes te maken om de ervaring maar enigszins vast te leggen. Maar om heel eerlijk te zijn: geen van beide kan de daadwerkelijke ervaring ook maar bij benadering evenaren.

Ik ontdek in het museum dat ze nog een andere tentoonstelling hebben in Tokyo en ter plekke reserveer ik ook voor TeamLab Planets.

TeamLab Planets

De Teamlab Planets tentoonstelling is ook betoverend mooi, maar omdat ik heb begrepen dat een gedeelte in het water plaats vindt, ben ik wat huiverig om mijn camera mee te nemen. Ik heb dus alleen mijn telefoon bij me en dat is jammer want mijn camera zou hier weinig te duchten hebben van het water en onder andere de digitale gekleurde vissen geprojecteerd in het water zijn prachtig om te zien.

Onder de foto’s staan ook nog een aantal filmpjes die ik van TeamLab Borderless gemaakt heb.