Natuur: winterkoninkje en Koning Winter

Winterkoning

De weersvoorspellingen zijn goed voor vandaag: koud, maar zonnig! En daar hou ik van als het dan toch winter is.

Zodra de zon op is ga ik de deur uit en ben benieuwd welke vogels ik vandaag ga zien in het Streekbos. Ik begin in het stiltegebiedje middenin en daar tref ik naast het roodborstje, de koolmees en de pimpelmees ook het winterkoninkje. Voor het eerst lukt het me deze ook te fotograferen en de dag begint dus goed! Terwijl ik de foto’s terug kijk op het schermpje van de camera, ontgaat het me dat er vlak voor me een roodborstje in de zon op een rietstengel zit. Op blijven letten dus!

Dan zie ik verderop een grote vogel zitten boven op een kale boomstam en ik vermoed een roofvogel. Eenmaal dichterbij zie ik dat het een nijlgans is die me verstoord aankijkt van boven. Pottenkijkers is hij niet van gediend en vliegt weg.

Het heeft de afgelopen nacht dusdanig hard gevroren dat het water in bevroren en ik hoop voor de ijsvogels dat dit van korte duur is. De vrieskou heeft er wel gezorgd dat de planten een mooi bevroren randje langs de de bladen hebben.

Helaas wordt het al snel drukker in het bos en ik krijg het idee dat ik niet veel meer ga zien en ga richting huis. Ik ben blij met de foto’s van het winterkoninkje. Na de lunch ga ik samen met Esther terug naar het Streekbos om samen met Suzette nog even een rondje te lopen. Voor de zekerheid neem ik mijn camera mee en dat is maar goed ook want ineens zien we een groepje staartmezen om ons heen. Een mooie bonus naast de winterkoning nog even aan het einde van de dag!

En nu thuis achter de computer met een kop thee en de foto’s op groot scherm beoordelen. En dat valt niet tegen. 🙂