Natuur: Natuurlijke ijssculpturen en kruiend ijs.

Kruiend ijs

En ineens is daar het koufront dat vanuit Rusland over Nederland uitstrekt. Met een straffe oostenwind wordt de sneeuw in sneeuwduinen over het land verspreid en bevriezen zelfs het IJsselmeer en het Markermeer voor een groot gedeelte.

Het is misschien geen perfect schaatsijs door de wind en sneeuw, maar het heeft er wel voor gezorgd dat de rietkragen langs het water op een prachtige manier onderdeel zijn geworden van een soort natuurlijke ijssculpturen. Ingekapseld

Het is misschien geen perfect schaatsijs door de wind en sneeuw, maar het heeft er wel voor gezorgd dat de rietkragen langs het water van het IJsselmeer op een prachtige manier onderdeel zijn geworden van een soort natuurlijke ijssculpturen. Ingekapseld in golven of klonten ijs geeft dat met het zonnetje dat aan de strakblauwe hemel staat een soort surrealistisch effect en kleur.

Ditzelfde zie ik ook aan het Markermeer, maar daarnaast ontdek ik daar ook het begin van kruiend ijs. Het lijkt als ik dichterbij kom alsof er een soort draaikolk is geweest want in het midden van het kruiende ijs, is het juist weer vlak met daarom dus een cirkel van kruiend ijs. Is dit een variant van een graancirkel?

Hoe het dan ook allemaal ontstaan is, het is voor mij natuurlijk een geweldig moment om vast te leggen. Wie weet hoe lang het duurt voordat we dit weer eens mee gaan maken!