Natuur: vlinders en libellen in De Weelen

Omdat ik nog redelijk onbekend ben met de natuur in de regio West-Friesland, is het extra leuk als je een gebied zoals De Weelen eigenlijk bij toeval ontdekt tijdens een fietstochtje.

Het is een natuurgebied van ongeveer 350 hectare en ligt tussen Enkhuizen en Andijk. Het is zoals zoveel plekken hier in de regio een combinatie van open water, rietkragen, bossen en grasland. Het mooie van dit gebied is, is dat er niet heel veel mensen komen, dus ik heb hier op mijn gemak kunnen fotograferen.

Alhoewel er zeker ook veel vogels zitten, waaronder ijsvogels, spechten en heel veel watervogels, heb ik deze nog niet echt mooi kunnen vast kunnen leggen. Gelukkig vliegen er ook veel vlinders en libellen rond, zoals het icarusblauwtje (Polyommatus icarus), het bont zandoogje (Pararge aegeria), de gehakkelde aurelia (Polygonia c-album), de citroenvlinder (Gonepteryx rhamni), de oranje luzernevlinder (Colias crocea), de dagpauwoog (Aglais io), de atalanta (Vanessa atalanta) en de distelvlinder (Vanessa cardui). Wat betreft libellen heb ik tot nu de azuurwaterjuffer (oenagrion puella) en de bandheidelibel (Sympetrum pedemontanum) gespot.

En daarnaast verschillende insectensoorten waarvan ik de naam echt niet weet.