Reizen: nachtelijk Tokyo is een nachtfotografie paradijs

Neon reclames en Yakitori

Voordat ik naar Japan ga, heb ik thuis allang onderzoek gedaan op internet naar de beste plekken voor nachtfotografie in Tokyo.

Uiteraard zijn er de wolkenkrabbers met hun observation decks die een prachtig uitzicht geven over de stad, zoals de Tokyo Metropolitan Government Building en de Tokyo Skytree. Ik heb deze twee bezocht en het uitzicht is fenomenaal. Overdag zou je zelfs Mount Fuji kunnen zien, maar dan moet het wel heel helder zijn. Maar het is sowieso al een ervaring om alleen maar stedelijke ontwikkeling te zien tot aan de horizon terwijl je honderden meters boven de grond staat.

Uiteraard ben ik naar de wijk Akihabara geweest. In dit gebied vind je veel electronica winkels en in de avond is dit uiteraard een neon-walhala. Veel neonreclames vind je ook in Roppongi, al is het daar niet zozeer electronica relateerd.

Voor een heel ander soort nachtfotografie staat de Golden Gai op de lijst. Dit is een wijkje met smalle steegjes en piepkleine barretjes waar vaak maar een paar (soms letterlijk maar 1 paar) klanten in kunnen. Dit soort straatjes zijn uiteraard een genot om te fotograferen.

Weer van een heel ander orde zijn de restaurants die gevestigd zijn onder de sporen van de metro. Deze zijn onder andere te vinden in de buurt van het Yurakucho station richting Ginza.

Een andere aanrader is Kabuki-chō in Shinjuku voor een overdaad aan (neon-)reclameborden. Ik denk dat het daar ’s avonds lichter is dan overdag.

Vanaf het eiland Odaiba heb je een prachtig uitzicht op de Rainbow Bridge en de skyline van Tokyo met onder andere de Tokyo Tower. En op Odaiba vind je ook het levensgrote (lees: bijna 20 meter hoog) beeld met neon-verlichting van Gundam, dat uiteraard het meest indrukwekkend is in het donker.

Tokyo is echt een paradijs voor als je van nachtfotografie houdt en ik hoop in de toekomst nog weer eens nieuwe foto’s daar te gaan maken.